Silan Logo Silan Suprême

FAQ

Какви предимства предоставя Silan?

Защита и мекота на тъканите

При често пране памучните, естествени и синтетични платове могат да загубят първоначалната си мекота и издръжливост, а цветовете им да избледнеят. Омекотителят на Silan обгръща всяка отделна нишка със защита, изглажда я и я прави още по-гъвкава. Тъканите и цветовете се запазват. Прането, изплакнато с Silan, издържа повече, а цветовете остават ярки по-дълго. И най-вече, усещането за меко пране върху кожата Ви е особено нежно.

Предотвратява зареждането със статично електричество

Синтетичните тъкани често се зареждат със статично електричество в сушилната машина. В такъв случай зареденият плат привлича замърсяванията като магнит. Омекотителят на Silan предотвратява зареждането със статично електричество при сушене в машина и по този начин намалява повторното замърсяване. Синтетичните платове остават чисти по-дълго.

По-лесно гладене  

Гладенето е много по-лесно, тъй като нишките вече са предварително загладени от омекотителя за тъкани. Гънките са по-малко и не толкова дълбоки. Много тъкани дори не се нуждаят от гладене.

По-бързо сушене  

Освен това прането Ви се суши по-бързо: като използвате Silan при последния цикъл на изплакване, прането губи повече вода при центрофугиране. Платовете съдържат по-малко остатъчна влага и изсъхват по-бързо.

 

Какво съдържа омекотителят за тъкани?

Нашият омекотител за тъкани се състои от биоразградими катионни повърхностно активни вещества (наричани естеркуати), които правят платовете меки, аромати, които карат тъканите да ухаят приятно по-дълго, и оцветители. От съображения за сигурност към видовете с плодов аромат се добавят горчиви съставки, които да предотвратят пиенето на течността от деца.

Вярно ли е, че прането, изпрано с омекотител, изсъхва по-бавно?

Ако се използва твърде малко омекотител, Silan няма да може да постигне оптимални положителни резултати. Ако се използва прекалено голямо количество омекотител – в частност при хавлиени изделия – попивателната способност на тъканите е възможно да се понижи. Следователно Ви препоръчваме да използвате препоръчителната дозировка при всяко зареждане.

Какво ще се случи, ако използвам твърде много/твърде малко Silan?

При твърде ниска дозировка положителните свойства на Silan не могат да се постигнат оптимално. При предозиране - особено за хавлиени изделия - това може да доведе до загуба на попиващите свойства на тъканите. Следователно Ви препоръчваме да използвате препоръчителната дозировка при всяко пране.

Мога ли да използвам омекотител за тъкани за всички платове – дори дишащи тъкани като Gore-Tex?

Омекотителят не следва да се използва за тъкани с дишаща мембрана (Gore-Tex, SympaTex) или функционални тъкани, направени от микрофибър. Омекотителят може да се отрази на функционалността на мембраната. Обаче ако мембранната тъкан бъде изпрана с омекотител в резултат на грешка, не се притеснявайте: последващото изпиране без омекотител ще възстанови функционалността й.

Има ли платове, върху които не може да се използва омекотител за тъкани?

Омекотителят не следва да се използва за тъкани с дишаща мембрана (Gore-Tex, SympaTex) или функционални тъкани, направени от микрофибър. Омекотителят може да се отрази на функционалността на мембраната.

Вредни ли са за околната среда омекотителите за тъкани?

До началото на 90-те години на 20-и век се използваше катионното повърхностно активно вещество дистеарил диметил амониев хлорид (DSDMAC) като база за производството на омекотител за тъкани. Тъй като биоразградимостта на DSDMAC е слаба, започна търсене на подходящи заменители. Отговорът се криеше във вещества, познати като естеркуати (EQ). От много години повърхностно активните вещества в омекотителя за тъкани Silan са бързо, лесно и, най-важното, изцяло биоразградими.

Не е ли по-екологично да се избягва използването на Silan?

Като използвате Silan при последния цикъл на изплакване, прането губи повече вода при центрофугиране. Платовете съдържат по-малко остатъчна влага. Това означава, че необходимото време за сушене в машина може да се намали значително, с което се пести енергия.
Освен това Silan улеснява гладенето, тъй като прането, изплакнато с омекотител, е по-гладко след сушене. Така времето за гладене може да се съкрати значително, което също пести енергия.
Използването на Silan спомага за пестенето на енергия. Тъй като съставките на Silan също така са биоразградими (вж. по-горе „Вредни ли са за околната среда омекотителите за тъкани?“), критиката от ранните 90-те по отношение на вредата за околната среда вече не е оправдана.

Мога ли да използвам омекотител за тъкани върху прането си, ако имам много чувствителна кожа?

Скорошни изследвания потвърждават, че използването на Silan е безопасно за хора с чувствителна кожа. Активните съставки на Silan изглаждат повърхностните нишки на тъканите, което ги прави по-меки. За чувствителната кожа това е решаващо предимство, тъй като меките платове причиняват значително по-малко раздразнения. В много случаи използването на омекотител за тъкани помага за постигането на по-добро общо състояние на кожата.
За чувствителна кожа препоръчваме използването на Silan Sensitive, тъй като този вариант е особено нежен към кожата.

Какви са предимствата на алтернативата за чувствителна кожа?

Най-общо омекотителят за тъкани се грижи за тъканите и ги изглажда, с което ги прави по-меки. Ясно предимство за чувствителната кожа. Ако искате да защитите кожата си допълнително, Ви препоръчваме Silan Sensitive. Този вид съдържа съставки, които са особено нежни към кожата и могат да се използват за много чувствителна кожа и за деликатната кожа на бебетата. Пригодността му за хора с чувствителна кожа или алергии и за малки деца е проверена и потвърдена от дерматологични изследвания.

Мога ли да използвам омекотител за тъкани и върху прането на децата си?

Най-общо омекотителят за тъкани се грижи за тъканите и ги изглажда, с което ги прави по-меки. Това е ясно предимство за чувствителната кожа, тъй като загладените тъкани причиняват значително по-малко дразнене на кожата.
Препоръчваме използването на Silan Sensitive за много чувствителната кожа на децата. Този вид съдържа съставки, които са особено нежни към кожата.